Bireysel Emeklilik Sistemine İlişkin Yönetmelik Yayımlandı
2016/113 Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemine İlişkin Yönetmelik Yayımlandı
Yönetmelikte yer alan başlıca hususlar:
- Kapsam dâhilinde olan işyerleri açıklanmış, buna göre 5510 sayılı Kanunun 4/a ve 4/c kapsamında olan çalışanların sisteme dâhil olacağı açıklanmıştır.
- Kanun, Bakanlar Kurulu Kararı veya yönetmelikle bir düzenleme yapılmadığı için banka sandıklarında çalışan yaklaşık 400 bin çalışanın kapsamda olmadığı görülmektedir.
- Kamu idarelerinde ise Milli İstihbarat Teşkilatı kapsam dışındadır.
- Çalışan Sayısına Göre Kademeli Geçiş:
- Çalışan sayısı hesaplanırken birden fazla işyeri bulunan işverenlerin tüm işyerlerindeki sayısın esas alınacağı belirtilmiştir.
- Çalışan sayısı tespit edilirken kapsama alınma tarihindeki verilerin dikkate alınacağı, kapsama alınmadan sonraki sayı azalmalarının dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.
- Sisteme dâhil olan bir işyerinde ilgili geçiş tarihlerinden sonra işe başlayan kişiler hizmet akdinin başlamasıyla birlikte sisteme dâhil olacaktır.
- Geçiş takvimi ise daha önce Başbakan Yardımcısı tarafından açıklandığı gibi yönetmelikte de yer almıştır.
Buna göre özel sektör işyerleri;
- 1.000 ve üzeri çalışanı olanlar 1 Ocak 2017'den,
- 250-999 çalışanı bulunanlar1 Nisan 2017'den,
- 100 ile 249 çalışanı olanlar 1 Temmuz 2017'den,
- 50-99 çalışanı olanlar 1 Ocak 2018'den,
- 10-49 çalışanı olanlar1 Temmuz 2018'den,
- 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019'dan itibaren;
Kamuda;
- 5018 sayılı Kanuna ekli I, II, III ve IV sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri 1 Nisan 2017'den, diğer kamu idareleri ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dâhil olacak.
- Prime esas kazancın veya emekli keseneğinin %3'ü oranında yapılacak.
- Kapsam öncesi döneme ait bir kazançtan kapsama alınma sonrasında kesinti yapılamayacak. Ayrıca ücreti peşin ödenen çalışanlara kapsama alınma tarihinden önce ödenen ücretlerinden kesinti yapılamayacak.
Ek- 2017/9721 Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik